6 november 2020 Blog, Nieuws

Er wordt veel geschreven over intelligentie camera’s.

Je kan bijna geen artikel meer lezen of het gaat wel over Artificial Intelligence, Machine Learning of Deep Learning. Maar hebben we dat allemaal wel nodig? Of zijn er ook nu al standaard oplossingen die maken dat een camera voor meer gebruikt kan worden dan alleen toezicht?
In dit artikel willen we een aantal zogenaamde video content analyse modules toelichten en vooral bekijken of ze praktisch toe te passen zijn. Daarvoor hebben we deze modules bij ons geïnstalleerd en zijn aan het testen gegaan.

Waar hebben we het dan over?

In dit geval hebben we ons als AXIS Gold Partner beperkt tot een aantal zogenaamde ACAP (AXIS Camera Application Platform) modules. Deze zitten standaard al in de firmware van de high-end modellen of kunnen vrij eenvoudig op de nieuwe generatie camera’s geïnstalleerd worden. Daarbij hebben we gekeken naar de volgende modules:
– AXIS Fence Guard
– AXIS Loitering Guard
– AXIS Motion Guard
– AXIS License Plate Verifier
– AXIS Radar Autotracking for PTZ
Die laatste is net even anders omdat dit een module is die in de AXIS Radar Unit zit en gebruikt wordt om een PTZ camera aan te sturen, maar daarover later meer.

AXIS Fence Guard

Virtual Fencing is al geruime tijd op de markt beschikbaar in verschillende vormen. In het beeld van de camera kun je een lijn trekken en als er dan een persoon of een object over deze lijn gaat in een vooraf ingestelde richting, dan geeft de camera een alarm. Daarmee creëer je als het ware een virtueel hekwerk.
Moderne varianten van Virtual Fencing, zoals AXIS Fence Guard, hebben daarnaast de mogelijkheid om het perspectief in het beeld te corrigeren. Hierdoor wordt het mogelijk om bij een object op grotere afstand van de camera, bijvoorbeeld een voertuig, een alarm te genereren terwijl bijvoorbeeld een dier dat dicht bij de camera over de lijn loopt niet tot een alarm resulteert.
Door de perspectief correctie kan er dus niet alleen een onderscheid gemaakt worden tussen de verschillende objecten, maar wordt het aantal valse meldingen ook sterk teruggebracht.

AXIS Fence Guard is ideaal voor de bewaking van bijvoorbeeld (parkeer)terreinen buiten werktijd.

AXIS Fence Guard is een gratis download op axis.com en is compatibel met alle Axis camera’s welke firmware 7.x of hoger hebben.

AXIS Loitering Guard

AXIS Loitering Guard is een module waarbij in het beeld vooraf een vlak gedefinieerd wordt. Net als bij AXIS Fence Guard, kan in het beeld ook het perspectief van het beeld aangegeven worden, zodat object grootte herkend kan worden, onafhankelijk van de afstand tot de camera. Vervolgens kan een tijd ingesteld worden. Het doel van deze module is dat de camera in alarm gaat als één of meerdere personen of voertuigen zich langer dan de vooraf ingegeven tijd in het vlak bevinden. Er is in te stellen dat het alarm al gegeven wordt bij één persoon of juist pas als meerdere personen zich in het vlak ophouden.
Omdat er meerdere detectie profielen aangemaakt kunnen worden, biedt deze module optimale flexibiliteit.

Deze module is vooral toepasbaar in gebieden waar je niet wilt dat mensen zich voor langere tijd ophouden. Denk aan bedrijfsterreinen in de avonduren of in de binnentuin van bijvoorbeeld een museum na sluitingstijd.

AXIS Loitering Guard is een gratis download op axis.com en is compatibel met alle Axis camera’s welke firmware 7.x of hoger hebben.

AXIS Motion Guard

Bewegingsdetectie hebben we al heel lang in de camera. In zijn meest eenvoudige vorm stel je in dat als een bepaald percentage van de pixels in de camera veranderen, dan hebben we te maken met beweging. Dat maakt dat deze vorm van bewegingsdetectie alleen goed binnen toepasbaar was bij constante lichtomstandigheden. Bewegingsdetectie buiten toepassen was vragen om valse meldingen…

Inmiddels is er veel veranderd. Met AXIS Motion Guard kan de camera in alarm gaan zodra een object of persoon zich in een vooraf ingesteld gebeid begeeft. Ook hier kan de object grootte ingesteld worden middels de eerder in de andere modules genoemde perspectief correctie. Daardoor is deze module ook prima toepasbaar op buitencamera’s om bijvoorbeeld nooddeuren in de gaten te houden. Ook bij deze module kan er met verschillende detectie profielen gewerkt worden.

AXIS Motion Guard is een gratis download op axis.com en is compatibel met alle Axis camera’s welke firmware 7.x of hoger hebben.

AXIS License Plate Verifier

Kenteken herkenning wordt al geruime tijd met succes toegepast. Steeds meer parkeer garages passen kenteken herkenning toe, wat maakt dat na betalen van de parkeerkosten men geen kaartje meer hoeft in te laten lezen bij de slagboom maar dat op basis van het geregistreerde kenteken de slagboom automatisch open gaat.
Dit soort parkeersystemen zijn redelijk complex en voor sommige toepassingen overkill.
Met de AXIS License Plate Verifier module biedt Axis een betaalbare basisoplossing om bijvoorbeeld op basis van vooraf ingegeven kentekens voertuigen toegang te verlenen tot een afgesloten parkeerterrein.
Maar het gaat verder: doordat in de interface kentekens ingegeven kunnen worden in een zogenaamde White List en Black List, kan de module ook gebruikt worden om een video alarm te genereren als een bepaald kenteken uit de Black List gelezen wordt.

De AXIS License Plate Verifier module is compatible met een groot aantal vaste camera’s en vaste dome camera’s.
Daarnaast is er de AXIS P1445-LE-3 License Plate Verifier Kit waarbij de module al voorgeïnstalleerd is in de camera.

AXIS Radar PTZ Autotracking

Vorig jaar hebben we al een en ander geschreven over de combinatie tussen de AXIS D2050-VE Radar en de AXIS Q6125-LE PTZ Camera.

Inmiddels is daar de AXIS D2110-VE Security Radar bijgekomen, een radar unit met een breder detectie gebied van 180 graden. Door deze radar unit rug aan rug op een mast te monteren ontstaat zo een 360 graden detectie gebied.
En daarmee ontstaan nieuwe mogelijkheden. Zo hebben we voor een klant deze oplossing op daken geplaatst waardoor met twee radar units op een kleine mast met daarbovenop een AXIS Q6125-LE PTZ Camera, een goed dakdetectie systeem is gerealiseerd.

De AXIS Radar PTZ Autotracking module wordt meegeleverd met de radar unit en werkt samen met diverse AXIS PTZ camera’s.

Meer weten?

Meer weten over de mogelijke toepassingen van Video Content Analyse, of wil je het in de praktijk zien werken?
Neem dan vooral contact met ons op, dan kunnen we de mogelijkheden bespreken en kunnen we (ook via een remote sessie) de werking van de verschillende modules laten zien.

We zijn te bereiken op 088-2628000 of via info@videotronic.nu

Gerelateerde artikelen