logo
support

dinsdag, 16 november 2021

NIEUWSARTIKEL - Radar en PTZ-camera’s: een mooie combinatie

De nieuwe Axis Q6125-LE samen met de Axis D2050-VE Radar Unit

Over het algemeen denken we graag in oplossingen, complete oplossingen en niet zozeer in producten. Maar soms komt de tech-nerd in ons naar boven, en als Axis dan wat nieuwe spullen aan ons leent, dan willen we die ook wel eens aan de tand voelen. Zo zijn we dit keer gaan testen met de nieuwe Axis Q6125-LE netwerk camera. En omdat we nog een Axis D2050-VE Radar unit hadden liggen, wilde we wel eens zien hoe die twee samenwerken.

Eerst even wat specificaties:

Axis Q6215-LE PTZ Network Camera

Full-HD beeldresolutie (1080p) met 30 x optische zoom.

Ingebouwde IR-verlichting met een bereik tot 400 meter.

1/2 inch sensor voor een hoog dynamisch bereik.

IP66/IP68/IK-10, een robuuste camera dus.

We zijn echt onder de indruk van deze camera. De beeldkwaliteit is super en de camera is qua montage mogelijkheden ook erg flexibel. De camera kan zowel staand als hangend gemonteerd worden.

En dan is de camera ook nog eens ontwikkeld om te blijven functioneren in extreme weersomstandigheden. We noemen de ingebouwde wisser voor de lens maar ook het feit dat de camera bestand is tegen windsnelheden tot 245 kilometer per uur!

Axis D2050-VE Network Radar Detector 

120 graden detective hoek.

Detectie afstand tot 50 meter.

Koppeling mogelijk met diverse Q-serie Axis camera’s voor autotracking van objecten.

Omdat de radar zich qua beeld gedraagt als een “gewone” Axis camera kan deze eenvoudig gekoppeld worden in de meeste videomanagement platformen, dus ook in CamIQ.

Maar goed, we wilde vooral testen hoe deze camera samenwerkt met de radar van Axis. We merken dat er steeds meer behoefte is om de camera in te zetten als detectiemiddel, en misschien is dit dan een ideale combinatie.

We hebben de camera op onze parkeerplaats gemonteerd aan een statief en vervolgens daaronder de radar unit geplaatst. Dit is nodig als je gebruik wilt maken van de in de radar ingebouwde detectie en kalibratie software. Wil je een camera op een geheel andere plaats dan de radar monteren, dan zul je gebruik moeten maken van een softwareapplicatie op een PC (gratis te downloaden via de Axis website).

We waren vooral benieuwd naar de detectiebetrouwbaarheid van de radar. Bij ons op de parkeerplaats hebben we nou niet bepaald de meest ideale testomgeving; een gebouw met een metalen damwandconstructie, een stalen hekwerk rondom en nog een paar geparkeerde auto’s. Kortom, reflecties genoeg.

Na alles geïnstalleerd te hebben is onze collega Robert van Aken een rondje gaan lopen om te kijken of de detectie betrouwbaar is en of de camera in staat is personen te volgen.

Het resultaat is te zien in de opname. Daar is linksboven en linksonder een overzicht te zien van ons terrein en zie je rechtsboven een plaatje dat we van Google Earth hebben gehaald met daaroverheen het radar detectiebereik geprojecteerd. Daar zie je ook met symbolen wat er, waar gedetecteerd wordt. En rechtsonder zie je dan het beeld van de Axis Q6125-LE die netjes inzoomt op de detectielocatie en het object (Robert in dit geval) volgt.

Conclusie: we zijn onder de indruk en kunnen niet wachten om dit op diverse locaties in de praktijk in te gaan zetten. De eerste afspraken voor proefopstellingen zijn al gemaakt.

Vragen over onze oplossingen of over deze producten in het bijzonder? Neem gerust contact met ons op!