23 oktober 2019 Blog, Nieuws

Nieuwe versie van CamIQ is vanaf nu beschikbaar

Al jaren zetten we bij Videotronic het software platform CamIQ met succes in op diverse projecten voor het opnemen en analyseren van camerabeelden. Dit doen we op zelfstandige locaties met een groot cameraobservatie systeem (tot wel 1500 camera’s) maar ook op grote multi-site omgevingen met per locatie 2 tot 10 camera’s.

Na de introductie van CamIQ release 6 in 2018, gevolgd door diverse updates binnen deze release, is het nu tijd voor een nieuwe release, versie 7.

CamIQ 7 heeft een aantal nieuwe eigenschappen. Zeker voor gebruikers welke nog gebruik maken van release 4 of 5, is nu het moment om over te stappen naar deze nieuwe release. Al was het maar dat de support op versie 4 en 5 met de komst van versie 7 is komen te vervallen en we voor deze versies ook geen uitbreidingen meer kunnen leveren.

Wat is er nieuw in CamIQ 7?

Hieronder een overzicht van de belangrijkste vernieuwingen:

Automatische detectie en configuratie van camera’s op nieuwe installaties

We merken dat de voorconfiguratie van recorders door de toename van het aantal mogelijkheden steeds complexer wordt. Dat betekent bijna automatisch dat we steeds meer tijd kwijt zijn met deze werkzaamheden, wat hogere kosten met zich meebrengt. We zijn dan ook blij dat CamIQ nu een tool biedt die aangesloten camera’s kan detecteren en vervolgens de camera’s volgens een template kan toevoegen in CamIQ. En dat bespaart tijd!

Automatische migratie van camera streams uit vorige versies van CamIQ

Door de introductie van een nieuwe streaming architectuur in versie 5.x moesten de camera’s en de bijbehorende tracks bij een upgrade geheel opnieuw ingesteld worden bij een upgrade. Door gebruik te maken van dezelfde tool als hierboven, kunnen we nu de tijd die we voor een upgrade nodig hebben nog een beetje binnen de perken houden.

Zo kunnen bestaande projecten snel en gemakkelijk worden bijgewerkt. Dit werkt met alle compatibele camera’s, zelfs als u momenteel een van de zeer vroege CamIQ-versies zonder streaming technologie gebruikt (V3.x-1-x).

CamIQ CMS-Connect en Token Based Access 

In veel meldkamers worden standaard, algemene toegangsgegevens gebruikt voor toegang op systemen van klanten (bijvoorbeeld in een alarmsituatie). Dit kan leiden tot problemen met ongeautoriseerde toegang of  wachtwoord wijzigingen. Wat de wetgeving inzake gegevensbescherming betreft, zijn er veel gebieden waarop deze aanpak niet optimaal is, omdat hierdoor bepaalde gebruikersrechten kunnen worden beïnvloed.

Met de op tokens gebaseerde toegangsmethode die in de nieuwe CamIQ CMS Connect is geïmplementeerd, kan toegang alleen plaatsvinden als er eerder een vooraf gedefinieerde gebeurtenis heeft plaatsgevonden. De duur en het type toegang kunnen nauwkeurig worden afgestemd op individuele projectvereisten. CamIQ Connect zorgt dus voor het hoogste beveiligingsniveau voor toegang in geval van nood (nooit meer verkeerde wachtwoorden …) en gegevensbescherming.

CamIQ Uitbreidingsmodules / Applicaties

Verbeterde videostreaming in de CamIQ WebClient.

De tijd die nodig was om een videostream zichtbaar te maken in de CamIQ webclient vonden we te lang. Dus is er nu een geheel nieuwe webclient waarbij de tijd die nodig om een stream weer te geven, aanzienlijk is verkort. We denken zelfs dat het nu net zo snel is als bij de CamIQ Satellite Manager native client!

Nieuwe module: CamIQ AI Analytics

Met CamIQ AI Analytics zetten we een nieuwe norm in beeldanalyse. Iedereen heeft het over kunstmatige intelligentie bij beeldanalyse, alleen zijn het vaak “eilandoplossingen” op basis van neurale netwerken die we langs zien komen. Vaak lossen deze oplossingen alleen een heel specifiek probleem op en zijn ze niet flexibel genoeg voor verschillende doeleinden. Dit is precies waar we zijn begonnen en heeft CamIQ een universeel platform gecreëerd voor verschillende doeleinden.

CamIQ AI Analytics kan verschillende objecten detecteren zoals personen of voertuigen. Door de betrouwbaarheid van de analyse worden het aantal valse alarmen aanzienlijk vermindert. In tegenstelling tot gedeeltelijke oplossingen, is CamIQ AI Analytics geïntegreerd in het CamIQ Ecosysteem en vormt zo een aanvulling op de bestaande functionaliteit in een holistisch systeemconcept.

CamIQ AI Analytics is binnenkort leverbaar. In een later artikel gaan we dieper in op de mogelijkheden die er zijn met deze nieuwe vorm van beeldanalyse.

Nieuw in CamIQ Satellite:

 • Virtual zoom op het live beeld om meer detail te kunnen zien via een nieuwe intuïtieve bediening. Beeldsecties kunnen nu snel worden vergroot in het live weergegeven beeld. De nieuwe methode kan ook worden gebruikt bij touchscreens.
 • Geheel nieuw RSX opname formaat. Dit nieuwe RSX-formaat gaat veel verder dan de opslag van beeld- en audiogegevens alleen en maakt geïntegreerde opslag van metagegevens van CamIQ-add-on modules mogelijk. Bovendien is dit nieuwe formaat aanzienlijk efficiënter in het omgaan met harde schijven; het vermindert het aantal lees- en schrijfbewegingen – wat kan bijdragen aan een langere levensduur van de hardware.
 • Aanpassingen op de user interface om het gebruik intuïtiever te maken.
 • Verbeterde export manager voor het veilig stellen van beelden.
 • Token-based authenticatie voor gecontroleerde toegang op afstand.
 • Bandbreedte optimalisatie om beelden van hoge resolutie ook op afstand beschikbaar te maken.
 • Door het nieuwe RSX opname formaat is nu ook opname van audio mogelijk en kunnen opname tracks gemaakt worden met een capaciteit tot 10 TB.
 • Mogelijkheid om CamIQ alarmen door te zetten naar een meldkamer via het SIA protocol.
 • Verbeterde logboek functionaliteit, waarmee het systeem geschikt is voor de Algemene Verordening Gegevensbescherming.

Nieuw in CamIQ Enterprise:

 • Virtual zoom op het live beeld om meer detail te kunnen zien.
 • Voor Enterprise stations die geen additionele Enterprise modules nodig hebben zoals de TCP/IP licentie of de Matrix licentie, is niet langer een USB licentie dongel meer nodig.
 • Afspelen van opgenomen audio sequences vanuit CamIQ Satellite.
 • Nieuwe script commando’s voor audio en beeld opnames.
 • Ondersteuning voor uitgebreide videowalls tot 22 monitoren.

 

Gerelateerde artikelen