logo
support

woensdag, 27 maart 2013

CASESTUDIE - Gemeentemuseum Den Haag

Gemeentemuseum Den Haag kiest voor kosteneffectieve beveiliging met Axis-camera’s en CamIQ.

Traditionele en IP-camera’s geïntegreerd in een centraal beheerd videosysteem.

Opdracht

Het Gemeentemuseum Den Haag wilde zijn gebouw en de omgeving beter in beeld brengen. De gefragmenteerde omgeving met deelsystemen van camera’s en monitoren en beperkte opslag moest gemoderniseerd worden. Om de investeringen te minimaliseren, wilde het museum bestaande camera’s aan een IP-netwerk koppelen en onderbrengen in een centraal IP-gebaseerd videosysteem. Bovendien moest het vernieuwde centrale videosysteem gekoppeld worden aan het security managementsysteem.

 

Oplossing

Het Gemeentemuseum heeft samen met Axis-partner videotronic infosystems nederland b.v. een centraal beheerd videosysteem ontworpen en geïmplementeerd. In de nieuwe omgeving zijn alle bestaande camera’s uitgerust met een AXIS Q7406 IP encoder die de conversie naar TCP/IP ondersteunen. Aansluitend is ook een aantal nieuwe AXIS P3343 en P1343 IP-camera’s met PoE geïnstalleerd.

 

Resultaat

Met het nieuwe videosysteem beschikt het Gemeentemuseum Den Haag over een volledig geïntegreerd videosysteem dat het gebouw en de omliggende openbare terrein goed in beeld brengt. Alle beelden worden via het IP-netwerk naar de CamIQ servers verstuurd en opgeslagen. Beelden zijn real-time te volgen op de videowall, die flexibel in te richten is. Bovendien zijn de beelden bij calamiteiten snel op te halen en te combineren. Met deze nieuwe omgeving beschikt het museum over een videosysteem dat flexibel en schaalbaar is, zodat ook toekomstige ontwikkelingen of uitbreidingen snel mogelijk zijn.

Het Gemeentemuseum Den Haag is een museum voor moderne kunst, kunstnijverheid, mode en muziekinstrumenten. Het museum is gevestigd in een karakteristiek gebouw dat ontworpen is door de beroemde Nederlandse architect Berlage. In de loop der jaren organiseerde het museum grote tentoonstellingen die veel publiek trokken. Voor de beveiliging van het gebouw en het omliggende openbare terrein, gebruikte het museum 64 analoge beveiligingscamera’s. Dit systeem is de laatste jaren ad hoc uitgebreid met een aantal losse systemen. Hierdoor ontstond een gefragmenteerde omgeving met verschillende systemen. In de meldkamer worden de beelden gevolgd op een verzameling van verschillende monitoren. Het ontbrak echter aan een totaaloverzicht, bovendien werden de beelden slechts beperkt opgeslagen. Bij incidenten moesten medewerkers de beschikbare beelden handmatig opzoeken. Tot slot ontbrak een koppeling met andere beveiligingssystemen, bijvoorbeeld voor brandmelding.

De keuze voor de implementatie van een centraal security management systeem was een belangrijke aanleiding om het videosysteem daadwerkelijk te moderniseren. Karel Kolk, hoofd gebouw en installaties, zegt hierover: “we wilden een centraal centraal videosysteem dat we aan het nieuwe beveiligingssysteem konden koppelen. Op die manier kunnen we de beveiliging verder optimaliseren. De eisen op het gebied van beveiliging in de museumwereld blijven toenemen. Bovendien wilden we klaar zijn voor uitbreidingen in ons eigen systeem en van dichtbij gelegen gebouwen van het Museon en het fotomuseum. Om dit te realiseren, was het nodig om de flexibiliteit en schaalbaarheid van het systeem te verbeteren. Een belangrijke eis was wel  dat we eerdere investeringen wilden behouden. De camera’s die we op moment gebruikten voldeden nog goed en die wilden we dan ook aan ons IP-netwerk koppelen. Op die manier konden we de kosten minimaliseren.”

Slimme combinatie

Klok: “Samen met videotronic zijn we er in geslaagd om onze video-omgeving tegen beperkte kosten toch op een heel hoog niveau te brengen. We hebben de bestaande camera’s voorzien van een IP-encoder en ze gekoppeld aan het videosysteem. De slimme combinatie van bestaande apparatuur en nieuwe IP-gebaseerde oplossingen biedt onze organisatie diverse voordelen. Alle beelden worden nu in goede kwaliteit opgeslagen op efficiënte storage-apparatuur. We hebben voldoende opslagcapaciteit om, indien nodig, uit te breiden. In het geval van calamiteiten zijn de beelden snel terug te vinden en te bekijken. Door de koppeling van het CamIQ-systeem met het centrale beveiligingssysteem Securinet, is het ook mogelijk om bijvoorbeeld de ruimte waar een brandalarm is, direct met camera’s in beeld te brengen.”

Videowall

Parallel aan de vernieuwing van het systeem heeft het museum ook de meldkamer gemoderniseerd. “In de oude situatie werden de beelden op verschillende monitoren, sommige in kwadrantverdeling, gepresenteerd”, verteld Kolk. “Doordat de omgeving in de loop der tijd gegroeid is, was het voor beveiligers niet altijd even eenvoudig om het overzicht te behouden. Ook het schakelen tussen de diverse camera’s was beperkt mogelijk. Daarnaast namen de traditionele CRT-schermen ook veel fysieke ruimte in. Beveiligers kunnen nu beelden van een specifieke camera snel oproepen en de schermen flexibel inrichten om bijvoorbeeld een specifiek gebied te monitoren. Verder is het met CamIQ eenvoudig mogelijk om de videowall in te delen op basis van groepen camera’s, bijvoorbeeld voor overdag en ’s nachts. Dit zijn allemaal praktische voordelen die de beveiliging vergemakkelijken.”

Het museum heeft het oorspronkelijk systeem inmiddels al uitgebreid met nieuwe IP-camera’s van Axis. Momenteel houdt de beveiliging het gebouw en omgeving in de gaten met 108 camera’s. Kolk: “Het Gemeentemuseum Den Haag behoort met ruim 500.000 bezoekers per jaar tot de Top 5 van drukbezochte musea. We willende veiligheid van deze mensen zo goed mogelijk garanderen. Aan de andere kant willen we ons gebouw en de collecties maximaal beveiligen. Met het nieuwe videosysteem dat we samen met videotronic hebben ontwikkeld, kunnen we alle camera’s vanuit onze centrale meldkamer uitkijken. Door een slimme mix van bestaande en nieuwe technologieën, beschikken we over een schaalbaar en toekomstvast videosysteem. Dit hebben we gerealiseerd met minimale investeringen.”